Nagyon szeretem a sült krumplit, szerintem nincs is ember, aki ne szeretné. Mikor életmódváltásba kezdtem többek közt a sült krumpliról is le kellett mondanom, viszont helyette sok más finomság felkerült az étlapomra, ami sokkal egészségesebb és még finomabb is! A sült krumplit helyettesítendő például rendszeresen készítettünk sült zöldségeket, (nem bő olajban, hanem sütőben sütve); zellert, répát, céklát. A sült zeller kinézetre még hasonlít is valamelyest a krumplihoz, viszont az íze szerintem sokkal finomabb, különlegesebb! Házi fűszeres, fokhagymás majonézt készítettem hozzá mára mártogatósnak.
Hozzávalók:
Sült zöldségek:
-4 közepes méretű sárgarépa
- 1 nagyobb zeler gumó
- kevés olívaolaj
- só, bors
Házi fokhagymás kakukkfüves majonéz:
- 2 tojás sárgája
- kevés olaj
- 3 ek. tejföl
- 3 kk. mustár
- pár csepp édesítő
- pár csepp friss citromlé
- só, bors
-1 gerezd fokhagyma
- friss kakukkfű
Elkészítés:
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A répákat és a zellert megmostam, megpucoltam, vékony szeletekre vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, meglocsoltam olívaolajjal, sóztam, borsoztam, jól átforgattam, hogy mindenhova jusson a fűszerekből és az olajból. Betettem a sütőbe, és kb. 20 percig sütöttem (érdemes néha ránézni, átforgatni, hogy mindenhol megpiruljon). Miközben sültek a zöldségek, elkészítettem a majonézt. A tojások sárgáját olajjal jól kikevertem, folyamatos kevergetés közben hozzáadtam a tejfölt, a mustárt, a citromlevet és az édesítőt. Sóztam, borsoztam, majd végül hozzáadtam a zúzott foghagymát és a friss kakukkfüvet.