receptek, fotók, utazgatások

Finomságok Frú Konyhájából

Triplacsokis muffin- a visszatérés

2017. február 22. - BBFruzsi

Lassan 9 hónapja nem írtam a blogba. Igen, ez a szám nem véletlen, ez AZ a bizonyos 9 hónap, ami megakasztotta a blogolás folyamatát. (de egy még hátra van) Rengeteg minden történt ezalatt az idő alatt, elköltöztünk a saját kis fészkünkbe, gyönyörű új konyhánk lett, amiről biztosan fogok írni egy posztot, mert imádom, remélhetőleg ezt még a szülés előtt megejtem. Mert, hogy nemsokára hárman leszünk, és emiatt ha jól sejtem megint lesz egy hosszabb kimaradás a blogon, de ezentúl is vissza-visszatérek és igyekszem feléleszteni egy-egy poszttal, mert mindig készül ám valami finomság a konyhámban, csak a dokumentációra nincs időm vagy kedvem, illetve mostanában inkább erőm... A mai (igazából tegnapi) egyszerű, de nagyszerű muffin a férjem kérésére készült, betegápolás céljából, már nem is tudom megszámolni hányszor csináltam meg, akkora a sikere. Könnyű muffin alapreceptet alakítottam át, pikk-pakk elkészülő sütiremek lett belőle, viszonylag kevés hozzávalóból, még kevesebb rumlival, ami egyáltalán nem másodlagos szempont, főleg így, közel az anyukasághoz. :)

blog2_1.jpg

Hozzávalók (12 db muffinhoz)

  • 275 g liszt
  • 25 g holland kakaópor
  • 175 g cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 150 g vaj
  • 175 ml tej
  • 2 tojás
  • 1-1 tábla fehér és tejcsoki

Elkészítés

A lisztet a cukorral, kakaóporral, sóval, és a sütőporral összekevertem. A vajat megolvasztottam, megvártam míg visszahűlt szoba hőmérsékletűre. Egy másik tálban kézi habverővel jól elkevertem a kihűlt vajat a tejjel, a tojásokkal, majd fokozatosan hozzáadtam a lisztes keverékhez. A csokikat apró darabokra vágtam. Az elkészült tészta felét a muffin formákban elosztottam, mindegyikbe tettem csoki darabokból, majd a tészta másik felével befedtem őket. Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben 25 perc alatt készre sütöttem, tűpróbával ellenőriztem. Díszítésképpen, mikor kihűltek, csokimázzal kissé leöntöttem őket, de ez már teljesen opcionális, enélkül is igazán csokisak. Csodásan feljönnek, és isteni illat lesz tőlük az egész lakásban. :)

blog3.jpg

Epres Túrótorta és Mentás Meggy jégkrém házilag

A kertünkben érik a meggy, az eper egyre olcsóbb, itt a nyár, egyre melegebb az idő... HELLO június! A kedvenc hónapom! :) Kell ennél több indok, hogy jégkrémet készítsünk házilag? Naná, hogy nem!!! Két félét is készítettem, biztos, ami tuti. Nem is igazán tudok választani, melyik a kedvencebbik, mert elég más karakterű a kettő. A meggyes kissé fanyar mégis édes és frissítő, a "túrótortás" pedig istenien krémes. Szerintem próbáljátok ki mindkettőt, sőt engedjétek szabadjára a fantáziátokat és alkossátok meg a saját kedvenceteket!

13_blog.jpg

Epres túrótortás jégkrémek

Hozzávalók:

(4 db 150 ml-es pohárhoz)

- 250 g natúr joghurt

- 100 g túró

- 200 g eper

- pár csepp édesítőszer

- 80 g zabkeksz

- 30 g vaj

Elkészítés:

A túrót a joghurttal és az édesítővel elkevertem, 4 fele osztottam, a műanyag / papír poharak aljába adagoltam. Az epret botmixerrel összetörtem, szintén 4 fele osztottam, és a túrós krémre adagoltam. A vajat megolvasztottam, belemorzsoltam a zabkekszet, jól elkevertem és a 4 pohárban egyenlően elosztottam az így kapott morzsát. A poharak közepébe pálcikákat szúrtam, majd pár órára mélyhűtőbe tettem.

12_1_blog.jpg

Mentás meggyes jégkrémek

Hozzávalók:

(6 db IKEA pálcikás jégkrémformához)

- 250 g meggy (kimagozva ennyi)

- 250 g natúr joghurt

- pár csepp édesítő

- 1 nagy csokor friss menta levelei

2blog_3.JPG

Elkészítés:

A meggyet megmostam, kimagoztam. A hozzávalókat egy közepes tálban, botmixer segítségével összeturmixoltam, majd a a formákba adagoltam. Mindegyiknek a közepébe egy pálcát helyeztem majd pár órára a mélyhűtőbe tettem. (A fa pálcikákat 100 darabos kiszerelésben vettem a patikában 800 Ft-ért, ott "fa nyelvlapoc"-ként árulják, egyébként csak webshopban láttam ilyet, de gondolom cukrász kellékes boltban is kapható.)

1blog_4.jpg

Epres Crumble

Helló eperszezon! (már ha lehet annak nevezni a még kissé drágán kapható eper miatt) És sajnos - legalább is a magam nevében sajnos- helló fürdőruci szezon... Aki szereti a hasát, viszont vigyáznia kéne az alakjára, esetleg valamilyen oknál fogva (fogyás céljából, vagy betegség miatt) diétázik, ez a recept tuti befutó lesz. Plusz pont jár még a sütinek azért, mert rém egyszerű, és nagyon gyors. Tojásmentes, sőt ha vegán, vagy laktózérzékeny vendégünk érkezik, tejtermék mentesen is el lehet készíteni. (a vajat kókuszolajjal helyettesíthetjük) Ezzel a recepttel búcsúzom el a májustól és vele együtt a tavasztól, köszöntöm a nyarat, és jelentem, ebben a hónapban ez a T I Z E D I K bejegyzésem a blogban. Túlszárnyaltam magam! :D Íme tehát egy (nem csak) lustáknak és diétázóknak való crumble avagy morzsasüti:

1blog_1.JPG

Hozzávalók:

- 100 g szeletelt mandula

- 50 g kókuszreszelék

- 50 g zabpehely

- 60 g olvasztott vaj

- pár csepp édesítőszer

- 500 g eper

- 2 kk. kukoricakeményítő

Elkészítés:

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Az epret megmostam, megpucoltam 4 fele vágtam. Serpenyőben felforraltam, hozzáadtam a keményítőt, addig kevergettem amíg fel nem olvadt. (ha az eper nem elég édes, lehet hozzá tenni némi cukrot vagy édesítőszert) Tűzálló edénybe tettem az elkészült eperszószt. A mandulaszeleteket és a zabpelyhet robotgéppel kissé megdaráltam, összekevertem a kókuszreszelékkel. Az olvasztott vajba csepegtettem kevés folyékony édesítőszert majd elkevertem a mandulás, kókuszos zabbal. A morzsát egyenletesen elosztottam az eperszószon, majd 10 percre 180 fokos sütőbe tettem.2blog_3.jpg

Mini cheesecakes

Mit lehet tenni akkor, ha egy nagy (500g-os) mascarpone fele megmarad...? Sok mindent. :) Mivel édesszájúak vagyunk és amúgy is volt itthon egy csomó eper és némi bogyós gyümölcs, egy kevés vaj és egy csomag zabkeksz... Mi másra eshetett volna a választás, mint egy szuperfinom gyümölcsös sajttortára, aminek az elkészítése gyors, egyszerű és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Pár óra hűtés után tökéletes állaga lesz, nem igényel túl nagy hozzáértést, viszont még annál is finomabb. Most pedig, hogy ezt ilyen jól megmondtam, jöhet is a recept, íme:

2blog_2.JPG

Hozzávalók:

(4 mini tortához)

-1 csomag zabkeksz (215 g)

- 250 g mascarpone

- 100 ml habtejszín

- 100 g olvasztott vaj

- 1 tasak dr. oetker zselatin fix

- 100 g porcukor

- eper és más bogyós gyümölcsök

Elkészítés:

A habtejszínt kevés porcukorral felvertem, összekevertem a  mascarpone-val, hozzáadtam a porcukor felét és a zselatin fixet. A zabkekszet mozsár segítségével (lehet kézzel is) összetörtem, az olvasztott vajjal elkevertem. 4 db szuflé forma alját kb egy-másfél cm vastagon megtöltöttem a vajjal elkevert keksszel, jól belenyomkodtam, hogy felvegye a tál formáját, ez lett a "tészta" réteg. Négy fele osztottam  mascarponés, tejszínes krémet és beleadagoltam a tálakba. Egy-két nagy marék gyümölcsöt felforrósított serpenyőben összekevertem a porcukorral (nem baj, ha nem lesz teljesen folyékony, egy sűrűbb szószt kell kapnunk) Ráöntöttem a kis tortácskák tetejére, majd 1-2 órára hűtőbe tettem őket. Friss gyümölccsel díszítettem.

P.S.: ha valaki nem a tálkákból szeretné elfogyasztani a tortákat, hanem a képen látható módon úgy, hogy látszódjanak a különböző rétegek, érdemes sütőpapírt tenni a tálak aljába (füles korongokat készítettünk erre a célra, aminek a segítségével könnyen ki tudtuk venni hűtés után a tortácskákat a formákból) A kisebb kapcsos tortaformák is tökéletesen megfelelnek erre a célra. 

1blog_3.jpg

Narancsos-mentás bodzaszörp

Avagy életem első szörpje, anyukám utasításai szerint. Sajnos a sok esőnek volt némi hátránya is, jelen esetben éppen a bodzára nézve volt káros, mivel szegényt néhol teljesen ellepték a tetvek. Na, de én mentettem a menthetőt, és rá kellett hogy jöjjek, a (bodza)szörp készítés nem is olyan nagy ördöngösség. Hogy ne csak egy "sima" verzió legyen életem első próbálkozásának gyümölcse, (szörpje) ezért kicsit megspékeltem naranccsal és némi mentalevéllel. Aki bátor, még meg is kóstolhatja ha elkészíti a receptem szerint.

3_blog.jpg

 

Hozzávalók:

- 2,5 liter víz

- 500 g cukor

- 1 tasak (10g) étkezési citromsav

- 15-20 tenyérnyi, egészséges bodzavirág

- 2 tő (szár) menta levelei

- 2 narancs

- 4 citrom

 

4blog.JPG

 

Elkészítés:

A vizet feltettem főni, mikor forrni kezdett hozzáadtam a cukrot és a citromsavat. Jól elkevertem, félretettem. A bodza virágait átnéztem, nem mostam meg, hogy ne menjen ki belőle az íz, szárait levágtam; jó közel a virágos részhez. A kissé lehűlt cukros vizet (cukorszirupot) beleöntöttem egy nagy, befőttes üvegbe. A cukorsziruphoz hozzáadtam a virágokat, a felkarikázott narancsokat és citromokat, majd egy tányérral lefedve minimum 3 napon át állni hagytam, néha megkevertem. 3 nap után leszűrtem, felcímkézett, csatos üvegbe öntöttem az elkészült szörpöt.

A higitási arány: 1/3 rész bodzaszörp 2/3 rész víz.

5_blog.jpg