Helló eperszezon! (már ha lehet annak nevezni a még kissé drágán kapható eper miatt) És sajnos - legalább is a magam nevében sajnos- helló fürdőruci szezon... Aki szereti a hasát, viszont vigyáznia kéne az alakjára, esetleg valamilyen oknál fogva (fogyás céljából, vagy betegség miatt) diétázik, ez a recept tuti befutó lesz. Plusz pont jár még a sütinek azért, mert rém egyszerű, és nagyon gyors. Tojásmentes, sőt ha vegán, vagy laktózérzékeny vendégünk érkezik, tejtermék mentesen is el lehet készíteni. (a vajat kókuszolajjal helyettesíthetjük) Ezzel a recepttel búcsúzom el a májustól és vele együtt a tavasztól, köszöntöm a nyarat, és jelentem, ebben a hónapban ez a T I Z E D I K bejegyzésem a blogban. Túlszárnyaltam magam! :D Íme tehát egy (nem csak) lustáknak és diétázóknak való crumble avagy morzsasüti:
Hozzávalók:
- 100 g szeletelt mandula
- 50 g kókuszreszelék
- 50 g zabpehely
- 60 g olvasztott vaj
- pár csepp édesítőszer
- 500 g eper
- 2 kk. kukoricakeményítő
Elkészítés:
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Az epret megmostam, megpucoltam 4 fele vágtam. Serpenyőben felforraltam, hozzáadtam a keményítőt, addig kevergettem amíg fel nem olvadt. (ha az eper nem elég édes, lehet hozzá tenni némi cukrot vagy édesítőszert) Tűzálló edénybe tettem az elkészült eperszószt. A mandulaszeleteket és a zabpelyhet robotgéppel kissé megdaráltam, összekevertem a kókuszreszelékkel. Az olvasztott vajba csepegtettem kevés folyékony édesítőszert majd elkevertem a mandulás, kókuszos zabbal. A morzsát egyenletesen elosztottam az eperszószon, majd 10 percre 180 fokos sütőbe tettem.