...avagy a Tatin nővérek elrontott (fordított) pitéje, akik egy alkalommal elfeledkeztek az almás pite alsó tészta rétegegéről, így nem került tészta a pite forma aljába. Mikor megsült a sütemény, megfordították így a karamellizált almás rész lett a sütemény teteje. A sütinek elég nagy lett a sikere, azóta pedig többféle változatban is készítik (már nem véletlenül). Nálam most éppen paradicsomos változatban, hogy ne mindig csak édességek kerüljenek fel a blogra, na meg azért mert ilyen csodás, nyári színű és ízű(!!!) paradicsomokat tudtam venni :)
Hozzávalók:
- 250 g liszt
-175 g vaj
- 500 g koktél paradicsom
- 1 evőkanál cukor
- 1 kiskanál fehérborecet
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, oregana, bazsalikom
Elkészítés:
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Elkészítettem a tésztát: A lisztet elkevertem a 3-4 nagy csipet sóval, ugyan ennyi oreganoval, belemorzsoltam 150 g vajat, és annyi vizet tettem hozzá hogy gyúrható (nyújtható!) tésztát kapjak. (kb 4-5 evőkanálnyi vizet). Amíg elkészítettem a tölteléket addig pihentettem a tésztát. A paradicsomokat megmostam, kettévágtam. A maradék vajat serpenyőben megolvasztottam, hozzáadtam a cukrot, karamellizáltam. Levettem a a tűzről az edényt, óvatosan beleöntöttem a paradicsomot és a fehérborecetet és a lereszelt (összetört/préselt) fokhagymát (a forró vaj fröcskölhet!!!) átforgattam, sóztam, borsoztam. Torta forma aljába beleöntöttem a paradicsom "tölteléket". A tésztát kb 26 cm átmérőjű körré nyújtottam, majd betakartam vele a paradicsomot. Megszurkáltam villával majd 180 fokon 30 percig sütöttem. Mikor elkészült megfordítottam, megszórtam oreganoval, bazsalikommal díszítettem. Voilá :)